vakgaragevanderlaan_automaat-spoelen

AUTOMAATBAKSPOELEN IN NIEUWKOOP

MOET DE AUTOMATISCHE TRANSMISSIE, DSG OF CVT WORDEN GESPOELD?

Als u uw automatische transmissie of geautomatiseerde DSG hebt gereinigd met een automaatbakspoeling en vervolgens de transmissieolie (ATF olie) vernieuwt, verlengt u de levensduur van uw automatische versnellingsbak aanzienlijk. Want alleen de transmissievloeistof vernieuwen zonder de versnellingsbak te spoelen, kan de nieuwe ATF olie zich vermengen met de restanten en afzettingen van de oude olie. Dit zou de kwaliteit van de nieuwe olie drastisch verminderen.
Met een gebruikelijke olieverversing van een versnellingsbak kan maar ongeveer de helft van de olie worden afgetapt. Dit is echter verkeerde zuinigheid. De kosten van het doorspoelen van de versnellingsbak zijn niets vergeleken met de kosten van mogelijke schade aan de automatische versnellingsbak.

WAAROM MOET EEN AUTOMATISCHE VERSNELLINGSBAK WORDEN DOORGESPOELD?

Transmissieolie is onderhevig aan een verouderingsproces. Na verloop van tijd verliest de tandwielolie zijn smering steeds meer. Dit leidt tot kleine resten van de coating en metaal in de gebruikte olie. Dit geldt vooral voor de ATF olie in een automatische transmissie, die wordt blootgesteld aan klassieke wrijving van de lagers en synchroon messen. Als deze vuile olie niet wordt verwijderd door een spoeling, kunnen de beweegbare delen in de bak verkleven of blokkeren. Als dit gebeurt, moet u de complete versnellingsbak laten reviseren of vervangen, wat erg duur is. Een tijdige en juiste automaatbakspoeling is op de lange termijn dus onmisbaar en zeer lonend.

WANNEER MOET EEN AUTOMAATBAKSPOELING PLAATSVINDEN?

In de voorschriften van veel autofabrikanten wordt een aanbevolen periode voor het doorspoelen van de versnellingsbak gespecificeerd. Meestal is dat tussen de 80.000 en 120.000 kilometer. Ook na een bakreparatie en voordat de ATF olie wordt ververst, is een automaatbakspoeling zinvol. Het is belangrijk dat de spoeling van de versnellingsbak samen met de olieverversing van de versnellingsbak regelmatig worden uitgevoerd.
Met een geautomatiseerde DSG moet de versnellingsbak na ongeveer 85.000 km grondig worden gespoeld. Een vertraagde of schokkerige overschakeling en de verschuiving van de schakelpunten (vooral in het koude seizoen) kunnen duiden op een defect. Met een dergelijke indicatie raden wij u aan uw voertuig goed te laten controleren door onze Vakgarage monteurs.

AUTOMAATBAK DOORSPOELEN BIJ VAKGARAGE VAN DER LAAN

Voor het vervangen van de transmissieolie (ATF Olie) zijn wij van mening dat een uitgebreide spoeling van de versnellingsbak moet worden uitgevoerd. Voordat we beginnen met spoelen, maken wij een proefrit om te constateren hoe de auto schakelt. Daaruit bepalen we of we een reinigingsmiddel toevoegen aan het oliecircuit. Daarna laten we het een paar minuten in alle overbrengingsverhoudingen lopen. Hierdoor wordt het reinigingsadditief door de transmissie verdeeld. Vervolgens verbinden we ons speciale spoelapparaat tussen de versnellingsbak en de oliekoeler. De gebruikte olie wordt met behulp van onze spoelpomp naar de spoelunit afgevoerd.
Bovendien wordt het oliecarter verwijderd en wordt het transmissiefilter vervangen. Wanneer het carter en het filter opnieuw worden geïnstalleerd, wordt de nieuwe olie gevuld met behulp van onze spoelmachine. Ten slotte vindt het doorspoelen van de versnellingsbak plaats met de nieuwe olie. In sommige gevallen worden de opgeslagen waarden van de transmissieregeleenheid gewist en weet de elektronica dus dat er nieuwe ATF olie in zit.

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR HET DOORSPOELEN VAN EEN AUTOMAATBAK?

Ter voorbereiding van een automaatbakspoeling moeten extra taken worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van bepaalde voertuigonderdelen. Bovendien duurt het professioneel spoelen van een automaatbak enige tijd. Natuurlijk is de prijs gekoppeld aan de benodigde tijd, de hoeveelheid olie en de prijs van het transmissiefilter. Het hele proces neemt gemiddeld 3 tot 4 uur in beslag.
Als er verdere gebreken in de versnellingsbak zijn en u wilt dat wij deze verhelpen, zullen hier meerkosten uit voortvloeien. We geven u altijd vooraf een vrijblijvende offerte zodat u weet wat u kunt verwachten. Hopelijk hebben we u kunnen overtuigen van onze competenties. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen.

Maak nu een afspraak via onze online afspraakplanner